Burnay Fonds

In 1983, toen het CEDRIC (Centre d'Etudes, de Documentation et de Recherche pour l'Industrie du Chauffage) een aan de Universiteit van Luik gevestigde afdeling van Atic werd ontbonden - werd een deel van de beschikbare middelen toegekend aan een door Atic beheerde stichting, genaamd "Stichting Burnay". Dit ter ere van professor Gilbert Burnay, uit erkentelijkheid voor bewezen diensten geleverd aan Atic en aan de hele verwarmingssector. In 2024, ter gelegenheid van de herziening van de statuten van Atic, werd beslist om de benaming te wijzigen naar “Burnay Fonds” teneinde mogelijke juridische verwarring te vermijden met de benaming “Stichting”.

Het reglement van het Burnay Fonds bepaalt (artikel 1) dat het Fonds tot doel heeft onderzoek, ontwikkeling, het op punt stellen van processen, methoden of codes van goede praktijk op het gebied van verwarming, ventilatie, klimaatbeheersing of aanverwante sectoren te ondersteunen. Het bestuursorgaan van Atic selecteert de projecten die door het Fonds worden ondersteund.

Sinds zijn bestaan heeft het Burnay Fonds de volgende projecten gesteund:

  • Ontwikkeling van een referentieklimaatjaar voor België.
  • Ontwikkeling van het rekenprogramma MBDSA (Multizone Building Dynamic Simulation).
  • Studie van het WTCB betreffende de aanpassing van de Belgische norm NBN B 62-002: "Warmtetransmissie in gebouwen. Implementatie van Europese normen in de Belgische normalisatie" (2003 – 2004)
  • Opstellen voor de Regie der Gebouwen van de technische beschrijvingen voor een nieuwe editie van het Type-Bestek 105 (2012 – 2014).
  • Ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan in 2013 heeft Atic besloten om het equivalent van een jaar academische onderzoekswerk te ondersteunen om een praktijkwerk te ontwikkelen dat ontwerpers- en installateurs in staat stelt een optimale keuze te maken voor een innovatieve toepassing in verwarming, ventilatie of klimaatbeheersing. Dit project met als titel "Design rules and pre-standard calculations for energy storage technologies in buildings" - opgesteld door een team van de Universiteit Gent (M. De Paepe, A. Janssens, R. Bockstaele, H. Monteyne) - werd geselecteerd. De resultaten zijn hier te vinden:

                          Het potentieel van elektrisch en thermische energieopslag in lage-energiewoningen:
                           download onderstaande artikelen en tools:

                                   Het potentieel van elektrische en thermische energieopslag in lage-energiewoningen:
                                   artikel in PMG (Sanilec)

                                   Rekentool zelf uittesten? Klik dan op deze link voor de storage tool, weet wel dat u via deze link 
                                   de free software moet downloaden opdat de storage tool werkt naar behoren.

                                      --> Na download programma (link boven), opnieuw computer opstarten.
                                      --> Excel openen, registreren in programma, Excel afsluiten en Excel opnieuw openen.
                                            Laat ons weten wat de resultaten zijn in uw woning.

 

  • Het Fonds heeft bijgedragen aan het INSTAL 2020-project, dat tussen 2014 en 2018 door het WTCB werd uitgevoerd en tot doel had "een methode te ontwikkelen voor een integrale aanpak van het ontwerp en de uitvoering van sanitaire en verwarmingsinstallaties, zowel bij nieuwbouw als bij de renovatie van residentiële gebouwen".
  • In 2021 werd steun verleend aan het IEA (International Energy Association) Annex 85-project dat systemen voor indirecte adiabatische koeling bestudeert. (IAC). Gedetailleerde informatie hierover is hier te vinden:

                          Beschrijving van het EIC-project : download onderstaande artikelen

                                 Klik hier voor Proposal new IEA EBC Annex en
                                 Klik hier voor Conference Atic IEC 22-04-2021

  • In 2024 besliste ATIC om deel te nemen aan het DIMPROVENT-project onder leiding van Universiteit Antwerpen en Buildwise: "Het potentieel van data om het ontwerp en de werking van ventilatiesystemen te optimaliseren".

De werkgroep "Burnay" wordt gedragen door volgende personen binnen Atic: Ivan Piette - Joris Mampaey - Jean Nouwynck - Ivan Verhaert - Sylvano Tusset - Pierre Hoenig

 

Steun aan onderzoek en ontwikkeling

Atic ondersteunt onderzoek, ontwikkeling, het op punt stellen van processen, methodes of codes van goede praktijk op het gebied van verwarming, ventilatie, klimaatbeheersing of aanverwante sectoren. Het stelt onderzoekers de theoretische en praktische kennis ter beschikking van zijn leden (bestuurders, professoren, vertegenwoordigers van zijn bedrijfsleden,...). Het vaardigt vertegenwoordigers af naar de verschillende werk- en begeleidingsgroepen van deze projecten.

LOPENDE PROJECTEN:

  • NUDGEFLOW is een onderzoeksproject onder leiding van Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, Technische Universiteit Eindhoven en Buildwise naar hybride en decentrale ventilatiesystemen. Het project richt zich op residentiële ventilatiesystemen. Het doel is om ontwerprichtlijnen te ontwikkelen en uiteindelijk te komen tot een demonstratieproject in een echt gebouw.

Atic neemt actief deel aan de begeleidingsgroep.

Meer informatie is te vinden op NudgeFlow: de volgende generatie woningventilatie - het aanpassen van de natuurlijke luchtstroom met gedistribueerde componenten - Bouwfysica en duurzaam ontwerp

Korte vragenlijsten