Burnay Fonds

De werkgroep Burnay Fonds wordt gedragen door volgende personen binnen ATIC: Ivan Piette - Joris Mampaey - Jean Nouwynck - Ivan Verhaert - Sylvano Tusset - Pierre Hoenig

In 1983, toen het CEDRIC (Centre d'Etudes, de Documentation et de Recherche pour l'Industrie du Chauffage) - een onderdeel van Atic gevestigd aan de Universiteit van Luik - werd ontbonden, werd een deel van de beschikbare fondsen toegewezen aan een stichting beheerd door Atic, genaamd de “Stichting Burnay” ter ere van professor Gilbert Burnay; dit als erkenning voor diensten bewezen aan Atic en aan de verwarmingsindustrie in zijn geheel. In 2024, toen de statuten van Atic werden herzien, werd besloten om de naam “Burnay Fonds” te gebruiken om juridische verwarring te voorkomen.

De reglementen van het Burnay Fonds bepalen (in artikel 1) het doel: onderzoek, ontwikkeling en perfectionering van processen, methoden of codes voor goede praktijken op het gebied van verwarming, ventilatie, airconditioning of aanverwante takken aan te moedigen. Het bestuursorgaan van Atic selecteert de projecten die financiële steun ontvangen van het fonds.

Sinds de oprichting heeft het Fonds de volgende projecten ondersteund:
  • Ontwikkeling van een referentieklimaatjaar voor België
  • Ontwikkeling van MBDSA (Multizone Building Dynamic Simulation)
  • BBRI-studie over de aanpassing van de Belgische norm NBN B 62-002: “Warmtetransmissie in gebouwen. Implementatie van Europese normen in de Belgische normalisatie” (2003 - 2004)
  • Opstellen voor de Regie der Gebouwen van de technische clausules van een nieuwe editie van lastenboek 105 (2012 - 2014)  

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag in 2013 besloot Atic om één jaar academisch onderzoek te ondersteunen voor praktisch werk dat ontwerpers- en installateurs in staat stelt om de beste keuze te maken in een innovatieve verwarmings-, ventilatie- of airconditioningstoepassing.

*Het project getiteld “Design rules and pre-standard calculations for energy storage technologies in buildings” voorgesteld door een team van de Universiteit Gent (M. De Paepe, A. Janssens, R. Bockstaele, H. Monteyne) werd geselecteerd
.

Download onderstaande artikelen en tools:

Het potentieel van elektrische en thermische energieopslag in lage-energiewoningen: artikel in PMG (Sanilec)

Wil u de rekentool zelf eens uittesten? Klik dan op deze link voor de storage tool, weet wel dat u via deze link de free software moet downloaden opdat de storage tool werkt naar behoren.

--> Na download programma (link boven), opnieuw computer opstarten.

--> Excel openen, registreren in programma, Excel afsluiten en Excel opnieuw openen. Laat ons weten wat de resultaten zijn in uw woning.

 

*In 2021 werd steun verleend aan het project van bijlage 85 van het IEA (Internationaal Energie Agentschap) voor de studie van systemen voor indirecte verdampingskoeling (EIC).
Voor de beschrijving van het EIC-project:


klik hier voor Proposal new IEA EBC Annex en
klik hier voor Conference Atic IEC 22-04-2021.

 

Korte vragenlijsten